Az innovatív okos kerekesszék

Egy fiatal magyar tudós – Juhász Márton – és csapata évek óta dolgozik egy olyan elektromos kerekesszékvezérlő-egység fejlesztésén, amely súlyosan mozgáskorlátozott –akár négy végtagjukra bénult – emberek számára ad lehetőséget az önálló helyváltoztatásra, önálló számítógép-kezelésre és önálló kommunikációra. Bővebben

A tudomány szolgálatában

Zsuzsa 2015-ben bekapcsolódott egy – a fogyatékosságtudomány keretein belül folyó – OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) kutatásba, érintett emberként. Együtt dolgozik hivatásos kutatókkal, közösen tartanak előadásokat, írnak, publikálnak – teret és tartalmat adva a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv gyakorlati megvalósulásának. Mára ez a tevékenység kibővült az egyetemi oktatásban való részvétellel is.


A fotók az Óbudai Egyetemen tartott „Tavaszi szél” konferencián készültek:

 

1% az Antal Zsuzsa Alapítványnak!

Nagy örömünkre szolgál, hogy 3 évnyi várakozás után az Antal Zsuzsa Alapítvány is jogosult az SZJA 1%-os adományok fogadására a magánszemélyek és cégek adójából!

Idén támogassa Ön is az alapítványt!

Az 1% felajánlásához az alábbi adatokra lesz szükség:

pecset

Név: Antal Zsuzsa Alapítvány a Gerincsérültekért
Adószám: 18335637-1-13

 

Nagyon szépen köszönjük a segítséget!

Az Álomszállító és az Antal Zsuzsa Alapítvány összefog

Az M1 Esély című műsorában mutatkozott be Brandt Viktor trolibuszvezető, aki a szabadidejében kerekesszékes emberek szállításában segít, most pedig egy kisbuszra gyűjt, amellyel még többet tudna segíteni. A riportban feltűnik Antal Zsuzsa is, aki elárulja, hogy miért és hogyan segít az Antal Zsuzsa Alapítvány az Álomszállító Autó projekt megvalósulását.

A riport 5:25-nél kezdődik. A videó lejátszáshoz kattintson a lenti képre. A videót a Médiaklikk oldalán tekintheti meg.

Az Álomszállító Autó projektről és a támogatás módjairól itt olvashat bővebben.
alomszallito.hu

Az Esély című adás vonatkozó részének megtekintéséhez kattintson ide.

Infonik újévi koncert 2016

Az IT szakma meghatározó cégei idén 15. alkalommal rendezték meg a nagyszabású, kiemelkedő színvonalú Infonik újévi koncertet. Az Antal Zsuzsa Alapítvány ezúttal is a meghívottak között volt.

Az idei koncert témája a “” volt, ezzel is külön tisztelegve a szakmában dolgozó hölgyek, és azon lányok, asszonyok előtt, akik a szakma sikeres férfijai mellett állnak. Az alapítvány szervezésében egy közel harmincfős sokszínű társaság vett részt a koncerten: kerekesszékesek és más érintettek, valamint segítők, családtagok, barátok. A tavalyihoz hasonló kedves fogadtatásban és vendéglátásban részesültünk, sőt távozásunkkor a rendezvény szervezői minden hölgyet megleptek egy-egy illatozó “liliomkölteménnyel”. Meghívóink már most meginvitáltak minket a jövő évi ünnepi koncertre, és elkezdtünk dolgozni azon is, hogy hogyan tudnánk szorosabban együttműködni a hétköznapokban.

Részletesebb információ a koncertről: infonik.hu

Együttműködés

Gyorsan kiderült, hogy Brandt Viktor és Zsuzsa együttműködése akkor lesz a legerősebb, ha az Álomszállító és az AZSA alapítvány összefog és együtt dolgoznak a sérült emberek érdekében. Az Álomszállító és az AZSA egymás céljait támogatva kezdték el a közös munkát.

Zsuzsa jól ismeri a súlyosan fogyatékos emberek problémáit, jól tudja, hogy gyakran a mások számára kicsinek látszó segítség, milyen nagy-dolog lehet egy hátrányos helyzetben élő embernek. Gyakran egy odafigyelő, őszinte, tárgyilagos beszélgetés a sorstársakkal, vagy a hozzátartozóikkal és könnyebb lesz a nehézség egy időre legalább. Ha sikerül kimozdítani valakit abból a helyzetből, amiben rosszul érzi magát, ha sikerül eljuttatni egy olyan helyre valakit, amit ő soha sem gondolt volna, hosszú időkre szóló élményeket szerezhetünk másoknak. Nem szívesen használja „segítség, segítés” szavakat. Úgy gondolja, hogy az együttműködés, sokkal jobban kifejezi a közös cselekvést az adást és az elfogadás két vagy több ember közös tevékenységében.

Ezt Viktor is hasonlóan látja és így éli meg minden egyes alkalommal, ha tesz valamit az arra rászoruló emberekért. Kölcsönösen adunk és kapunk! Kölcsönösen jó érzés az együttműködés=segítség! Ő kétlábon járó emberként és számtalan keréken guruló trolibusz vezetőként, a „segítés öröméért” végzi napi rendszerességgel mások életének szépítését. A legtöbben élményszállítóként ismerik és azt gondolák, hogy ez nem is olyan komoly dolog. Aki így vélekedik, önkéntesként kipróbálhatja, milyen szervetten, céltudatosan zajlanak az események, kölcsönös bizalommal, az egymásér vállalt felelősséggel.

Az első közös együttműködésük Álomszállító autó beszerzése érdekében életre- hívott adománygyűjtő akció az  Álomszállító Autó.

Az inspirálók

Segítők találkozása

Zsuzsa már egy éve felfigyelt Brandt Viktorra. Ő az a Trolibuszvezető, akinek a nevével gyakran lehet találkozni, ha mozgássérültek segítéséről van szó. Közösségi oldalakon már régóta ismerősök voltak, személyes találkozásra egy közös barátjuk segítségével került sor.

Alexa volt a kapocs. Pécsről jött Újpestre, egyedül –kísérő nélkül- elektromos kerekesszékben. A pécsi helyi járattal indult, átszállt az Intercityre, aztán BKV buszra gurult, és végül lifttel érkezett.  Zsuzsánál töltött pár napot. Szokatlan jelenség volt két elektromos székkel közlekedő hölgy jött-ment a nappaliban. Alexa bátran közlekedett Pécs és Budapest között, ám a fővárosi tömegközlekedéshez örömmel elfogadta Brandt Viktor kíséretét.

Út közben csatlakozott hozzájuk Niki, szépen gyarapodott a kerekes társaság. A nappali könnyedén viselte a három kerekes-székes nyüzsgését. Természetes volt, hogy ebben a társaságban a sérült emberek élete körül folyt a beszélgetés. A két elkötelezett segítő – Zsuzsa és Viktor – állandóan egymás szavába vágva ontották magukból az ötleteket és tervezték, hogy mi lesz az első, a második, a sokadik közös lépés, amelyekkel együtt segítenek a fogyatékos és az ép embereknek.

Az inspirálók

Az inspirálók

Viktor múltja – az önzetlen segítés területén – nagyon színes és gazdag. Hihetetlen tapasztalata van élmény-utazások, autózások, személy- és eszköz-szállítások szervezése és lebonyolítása terén. Fogyatékos körökben „Álomszállító”- ként ismerik őt. Szenvedélye mások segítése, legyen szó gyerekekről, idősekről, vak, vagy béna emberekről. Zsuzsa is érzékeny segítő – érintett lévén – jól tudja, mekkora értéke van a kicsinek látszó segítségnek is, vagy egy-egy rendezvény közös megélésének ép és fogyatékos emberekkel közösen. Az ő „célcsoportjába” a súlyosan fogyatékos emberek tartoznak elsősorban.

Céljaik szinte minden ponton megegyeznek, az első találkozásnál megbeszélték, hogy a jövőben szorosan együttműködve tevékenykednek a fogyatékos emberek „társadalmi integrációjáért”, mint ahogy eddig is tették külön-külön. A találkozás végén nem írtak alá szerződést, nem csaptak egymás kezébe, a vállveregetés is elmaradt. Virtuálisan kötöttek valódi megállapodást, őszinte bizalommal lepecsételve.

Látogatás a Centrál Színházban

A budapesti Centrál Színház évek óta telt házzal játssza a „Mégis, kinek az élete?” című darabot, amelyben Rudolf Péter egy nyaktól lefelé lebénult szobrászt alakít. A színész annak idején, a felkészülésben hiteles forrásra támaszkodhatott, ugyanis a bemutató hallatán Zsuzsa megkereste őt, és felajánlotta segítségét.

2015. február 1-jén az alapítvány szervezésében Zsuzsa és a Gyere Világ! csoport 23 tagja – köztük öt kerekesszékes és más módon érintett sorstárs – együtt nézte meg az előadást, majd részt vettek a darab utáni beszélgetésen is. “Nagyon “erős” előadás volt… A közönség másképp reagált egyes jelenetekre úgy, hogy mi is a nézőtéren ültünk. Testközelbe került a valóság! Egyébként pedig mindenki egyformán hangosan nevetett a poénokon, és egyformán párásodtak be a szemek is” – idézte fel a különleges estét Zsuzsa. Külön érdekesség, hogy az előadásban “szerepel” egy lila nyakkendő is – ez a szín az Antal Zsuzsa Alapítvány egyik jelképe.

Újévi koncert a Művészetek Palotájában

Az IT szakma meghatározó szereplői 2015. január 8-án rendezték a már hagyományosnak számító INFONIK Újévi Koncertet, amelyre meghívták az Antal Zsuzsa Alapítványt is.

Az alapítvány névadója, olyan súlyosan fogyatékos sorstársaival vett részt az eseményen, akik közűl többen még nem voltak ehhez hasonló nagyszabású hangversenyen. Mindannyiuk számára óriási élmény volt a részvétel, amely hosszú időre szóló tartalék és erőforrás lesz a hétköznapokra.

A koncertről részletesebb információ: infonikkoncert.hu