Az innovatív okos kerekesszék

Egy fiatal magyar tudós – Juhász Márton – és csapata évek óta dolgozik egy olyan elektromos kerekesszékvezérlő-egység fejlesztésén, amely súlyosan mozgáskorlátozott –akár négy végtagjukra bénult – emberek számára ad lehetőséget az önálló helyváltoztatásra, önálló számítógép-kezelésre és önálló kommunikációra.

Az eszköz fejbiccentéssel, apró fejmozdulatokkal irányítható. Az innováció számtalan elismerésben részesült a világ minden részén. „Laboratóriumi” körülmények között már jól működik a fejvezérlő. Juhász Márton (a képen) így foglalta össze pár szóban, mi is a találmánya: “…ez lényegében egy 3D-s “fejegér”. Egy rehabilitációs központ közelében laktam, ahova egész nap ki-be járnak a kerekesszékes emberek. A véletlen műve volt, hogy arra jutottam, ha ez a 3D-s egér egy mozgássérült fejére kerül, akkor a szék irányítására is alkalmas lehet.”

Zsuzsa és Márton a Svéd Kereskedelmi Testület Gálaestjén (2014)

A rendszer alapját egy android eszköz alkotja, ami a belső szenzorait alkalmazva meghatározza a szék, és a fejre tett headset pozícióját, majd egy szoftver segítségével kiszámítja az útvonalat, és úgy ad energiát a széket hajtó motoroknak, hogy abba az irányba induljon el, amerre a felhasználó néz.

 

Zsuzsa és Márton a Svéd Kereskedelmi Testület Gálaestjén (2014)

A fejlesztés jelenlegi szakaszában elkezdődött a leendő felhasználókkal közös munka, az éles teszt. Alapítványunk lehetőséget kapott arra, hogy Magyarországon elsőként részt vehessen az eszköz tesztelésében. Nagyon izgalmas és felelősségteljes feladat.

0 hozzászólás

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.